Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/                  αρ. πρωτ.  612                  28/01/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπ/σης από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.

 

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των συλλόγων Π.Ε Πειραιά έθεσαν τα παρακάτω θέματα:

 

1.    Παράταση του ωραρίου των νηπιαγωγείων και των Νηπιαγωγών

 

Η απαράδεκτη ρύθμιση του ΥΠΑΙΘ - με πρόσχημα την πανδημία - αυξάνει για μια ακόμα φορά το ωράριο των Νηπιαγωγών, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων. Οποιοσδήποτε έχει σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα αντιλαμβάνεται εύκολα πως η τροποποίηση αυτή αντί να συμβάλει στην αραίωση του πληθυσμού επιφέρει επιπλέον συνωστισμό και άσκοπη μετακίνηση, επιβαρύνοντας το επιδημιολογικό φορτίο έξω από τα σχολεία, καθώς οι δυο αλληλένδετες βαθμίδες (νηπιαγωγεία και δημοτικά) σχολάνε σχεδόν την ίδια ώρα. Οι εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουν ότι η πανδημία λειτουργεί για το Υπουργείο ως ευκαιρία για να περάσει τα αντιεκπαιδευτικά του σχέδια. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων κάλεσαν τον Δ/ντη Εκπαίδευσης να μην προβεί σε καμιά ενέργεια που θα αμφισβητεί τη διαδικασία αποχώρησης των νηπίων που ακολουθείται μέχρι σήμερα στα νηπιαγωγεία. Διαδικασία που αποφάσισαν οι Σύλλογοι Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων - με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας - κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και επικαιροποίησαν με την επαναλειτουργία των σχολείων στις αρχές Ιανουαρίου.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

α) Το Π.Δ. 79/2017 είναι σε ισχύ και καμιά τροποποίηση του Ωρολογίου Προγράμματος των Νηπιαγωγείων δεν έχει προκύψει, ώστε να απαιτείται κάποια περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά του.

β) Ο Σύλλογος Διδασκόντων, που γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας κάθε Νηπιαγωγείου, ορίζει τη διαδικασία αποχώρησης των νηπίων, λαμβάνοντας υπόψη του τις οδηγίες περιορισμού της διάδοσης του covid 19. Στον καθορισμό της διαδικασίας της καμιά εμπλοκή δεν έχει ο Δ/ντης Εκπαίδευσης.

γ) Σε περιπτώσεις καταγγελιών γονέων, για μη τήρηση της δεκάλεπτης παράτασης που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, θα επισημάνει στους γονείς ότι οι εκπαιδευτικοί με βάση τα Πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας δύνανται να τροποποιούν το πρόγραμμα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά την ώρα αποχώρησης.

δ) Καμιά γραπτή ή προφορική οδηγία δεν έχει δοθεί από το ΥΠΑΙΘ προς τους Δ/ντες Εκπαίδευσης ότι όλα τα Νηπιαγωγεία θα πρέπει να εναρμονίσουν την ώρα αποχώρησης των νηπίων με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση.

ε) Όσα Πρακτικά στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τα οποία διατηρούνται οι αποφάσεις του Σεπτεμβρίου και των αρχών Ιανουαρίου, αρχειοθετήθηκαν κανονικά από την υπηρεσία και δεν θα επιστραφούν.

 

2.    Ελλιπής σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων

 

Τα σχολεία άνοιξαν τον Ιανουάριο με τους ίδιους όρους, όπως έκλεισαν τον Νοέμβριο, χωρίς να παρθεί ούτε ένα μέτρο που να συμβάλει στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους.  Τα Πρωτόκολλα που εφαρμόζονται είναι άστοχα και αυξάνουν την ανασφάλεια που επικρατεί στην σχολική κοινότητα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχουμε κρούσματα σε σχολικές μονάδες η απουσία σοβαρών Πρωτοκόλλων ιχνηλάτησης και διενέργειας μαζικών τεστ προκαλούν πανικό σε γονείς και μαθητές που πιέζουν αφόρητα τους εκπαιδευτικούς, αποδίδοντάς τους ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν είμαστε αναλώσιμοι.  Οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των σχολείων δεν εξαντλούνται στη χρήση της μάσκας και στο άνοιγμα των παραθύρων ανά είκοσι λεπτά, όπως διατυμπανίζει το ΥΠΑΙθ, αλλά  απαιτούν:

·      Μέχρι 15 παιδιά στο τμήμα και προσλήψεις εκπαιδευτικών.

·      Εκπαιδευτικούς στη διάθεση της Δ/νσης για κάλυψη των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν εκτάκτως.

·      Προσλήψεις μόνιμων καθαριστών/στριών.

·      Μαζικά και δωρεάν διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

·      Πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε όλα τα σχολεία.

·      Συγκεκριμένο και ρεαλιστικό Πρωτόκολλο λειτουργίας που θα παίρνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

α) Ο ΕΟΔΥ επικαιροποιεί το Πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και τους κανόνες περιορισμού της διασποράς του covid 19.  Ως υπηρεσία φροντίζουμε να ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα τους ενδιαφερόμενους.  Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους υπεύθυνους covid 19 των σχολείων όσο και με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, προκειμένου να προχωρούμε, όταν κρίνεται αναγκαίο, στην αναστολή λειτουργίας  τμημάτων ή/και σχολικών μονάδων.

β) Για την υγιεινή των  σχολικών μονάδων, η φροντίδα των οποίων ανήκει στους Δήμους, γνωρίζουμε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες καθαρισμού των χώρων.

 

3.      Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό

 

Επισημάνθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών, αν και βρισκόμαστε στο τέλος του Ιανουαρίου. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στην ειδική αγωγή εξαιτίας της μη στελέχωσης των Τμημάτων Ένταξης σε πολλά σχολεία και της αδυναμίας κάλυψης των κενών Παράλληλης Στήριξης. Ζητήθηκε από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης πλήρης κατάλογος των κενών και σαφές χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Η Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά στις 7/01/2021 ενημέρωσε το ΥΠΑΙΘ, επικαιροποιώντας τα λειτουργικά κενά των σχολείων αρμοδιότητάς της. Με βάση αυτά τα κενά (βλέπε τον συνημμένο πίνακα στο τέλος του δελτίου τύπου) αναμένονται νέες προσλήψεις αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν άμεσα.

 

4.    Η ανανέωση των συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας αναπληρωτών

 

Ζητήθηκε από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης να πληροφορήσει τα σωματεία αν υπήρξαν απολύσεις συναδέλφων αναπληρωτών των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέφεραν πως η κυβέρνηση, με αφορμή την πανδημία, προχώρησε στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θεσπίζοντας τις  συμβάσεις αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα προβλήματα που επιφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτή η ρύθμιση, καθώς οι συνάδελφοι αναπληρωτές με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, για να συνεχίσουν να εργάζονται, πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο «εγκαταλείποντας» τις τάξεις και τους μαθητές τους.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

α) Όλες οι τρίμηνες συμβάσεις των αναπληρωτών, που είχαν προσληφθεί στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά, ανανεώθηκαν για επιπλέον τρεις μήνες ως τον προσεχή Απρίλιο, φροντίζοντας για την διασφάλιση των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών και τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.

β) Σε σχετικό ερώτημα των σωματείων απάντησε ότι παρά τους περιορισμούς του νομοθετικού πλαισίου, που δεν επιτρέπουν την παράταση των συμβάσεων πέραν των τριών επιπλέον μηνών, πρόθεσή του είναι να κάνει την υπέρβαση και να τις ανανεώσει και πάλι μετά την λήξη τους τον Απρίλιο.

 

 

 

5.    Η αξιολόγηση- αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων

 

Επισημάνθηκε στον Δ/ντη εκπαίδευσης ότι η αξιολόγηση σε όλες τις εκφάνσεις της αποτελεί κομβικό ζήτημα και σημείο αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική που αποσκοπεί στον έλεγχο των εκπαιδευτικών και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Επιπλέον, τον ενημερώσαμε για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει Απεργία - Αποχή από την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την διαδικασία που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Ζητήσαμε, τέλος, να μας πληροφορήσει για τις οδηγίες που έχει λάβει από το ΥΠΑΙΘ για το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία υλοποίησης της λεγόμενης εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

α) Ο Δ/ντης εκπαίδευσης δεν εμπλέκεται στις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων.

β) Τίποτε ανακοινώσιμο δεν υπάρχει αναφορικά με την ενημέρωση των Δ/ντων Εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων.

 

6.    Η συγκρότηση του Π.Υ.Σ.Π.Ε.  Πειραιά που προέκυψε από τις νόθες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

 

Κάναμε σαφές ότι τόσο τα πρωτοβάθμια σωματεία όσο και η Διδασκαλική Ομοσπονδία δεν θα αποδεχτούν ποτέ και δεν θα νομιμοποιήσουν τα Υπηρεσιακά συμβούλια που προέκυψαν από τις νόθες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και ζητήσαμε να πληροφορηθούμε τον χρόνο συγκρότησης του ΠΥΣΠΕ Πειραιά, αλλά και αν υπήρξαν υποψηφιότητες συναδέλφων για την κάλυψη των διορισμένων μελών του. Σε κάθε περίπτωση δηλώσαμε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στα σωματεία μας όποιος νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη και αυταρχική διαδικασία. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να αγνοεί και πολύ περισσότερο να αντιστρατεύεται τις αποφάσεις των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας και, ταυτόχρονα, να θεωρεί πως μπορεί να συμμετέχει στη ζωή και τις αποφάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και των σωματείων του και για το λόγο αυτό θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα από τα καταστατικά τους πειθαρχικά μέτρα.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

α) Η συγκρότηση των ΠΥΣΠΕ πραγματοποιείται από τον Περιφερειακό Δ/ντη Π. & Δ. Εκπαίδευσης Αττικής. Στην διαδικασία αυτή δεν εμπλέκονται οι κατά τόπους Δ/ντες Εκπαίδευσης και, επομένως, ο ίδιος δεν γνωρίζει τον χρόνο συγκρότησης του ΠΥΣΠΕ Πειραιά.

β) Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τα ενδιαφερόμενα στελέχη εκπαίδευσης να καταλάβουν θέση διορισμένου μέλους έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η τελική απόφαση. Αρνήθηκε δε να μας πληροφορήσει για τον αριθμό όσων έκαναν αίτηση.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε ευκαιρία για τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Καλούμε τις συναδέλφους Νηπιαγωγούς να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την διαδικασία αποχώρησης των νηπίων που καθόρισαν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιά και επικαιροποίησαν στις αρχές Ιανουαρίου. Υπερασπίζουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα του Κλάδου μας με όπλο την Απεργία - Αποχή ακυρώνουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων. Με αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο, με άρνηση αποδοχής αυθαίρετων εντολών, με ενημέρωση του Συλλόγου σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης. Συσπειρωμένοι γύρω από τους Συλλόγους μας αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση!

 

 

 

Το Δελτίο τύπου υπογράφουν οι Σύλλογοι Π.Ε.:

 

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

                                                   ΠΙΝΑΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ

 

(όπως μας κοινοποιήθηκαν από το Διευθυντή Εκπαίδευσης)

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΛΑΔΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΠΕ70

15

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ70

1

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ70

1

Γ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ60

7

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ06 ΑΜΩ

1

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ06

1

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ11

1

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ79

1

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ79

1

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ86

1

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ08

3

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ07 ΑΜΩ

1

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ70 ΕΚΟ

3

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΚΛΑΔΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΠΕ70

29

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ70

1

Γ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ60

4

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΛΑΔΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΠΕ70

125

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ70

12

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ70

1

Γ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ60

32

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕ60

3

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: