Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

 



http://spe-ploumpidis.blogspot.com/        αρ. πρωτ.  978                 24/8/2023

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Νίκος Πλούμπίδης»   καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, προφασιζόμενη ότι πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου» στις 18 Ιουλίου 2023.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δημοσίευμα στα ΝΕΑ, η Λίνα Μενδώνη κάλεσε τα μέλη του Σ.Ε.Α να εξηγήσουν «εντός 2 ημερών» γιατί παραχώρησαν τον κήπο του κτιρίου για την Διεξαγωγή της εν λόγω εκδήλωσης. Λίγες μέρες αργότερα, μέσα στον Αύγουστο (!), αποφασίζεται η έξωση. Το κτίριο αυτό παραχωρημένο από το 1982 –επί υπουργίας Μελίνας  Μερκούρη- έχει χρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια για την προαγωγή των κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών  σκοπών του συλλόγου.

Η επίμαχη εκδήλωση, μάλιστα, έγινε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του.

Είναι προφανές ότι η  απόφαση αυτή συνιστά πράξη λογοκρισίας, επίδειξη ισχύος

και μνημείο αυταρχισμού. Αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα κριτικής και στην ελευθερία της πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Για του λόγου το αληθές σε αυτήν αναφέρεται το εξής : «Έτι επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου (...) αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής…»

Το εύλογο συμπέρασμα που προκύπτει είναι  ότι σύμφωνα με το Υπουργείο το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ή οι επιστημονικοί φορείς πρέπει να μην αφορούν περιστατικό με πολιτικές διαστάσεις και να μην ανιχνεύεται  θέση εκ μέρους τους  που δεν εγκρίνει η κυβέρνηση !

Φαίνεται ότι όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες τόσο σε επίπεδο Ε.Ε , όσο και ελληνικής κυβέρνησης και αυτή είναι η πραγματική  αιτία της έξωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα  Μενδώνη, επέλεξε να επιτεθεί ρεβανσιστικά στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος έχει συγκρουστεί  μαζί της σε πλήθος θεμάτων στη διάρκεια της θητείας της, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. 

Η αντίσταση στην επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και η αναζήτηση δικαιοσύνης και ευθυνών για τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά ενοχλούν προφανώς την Υπουργό Πολιτισμού.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ΣΕΑ και σε αυτή τη μάχη του εναντίον μιας κυβέρνησης που «πνίγει» πρόσφυγες στην Πύλο, επιτρέπει σε ναζί να μπαίνουν ανενόχλητοι στη χώρα και να δολοφονούν στην Ν. Φιλαδέλφεια, αφήνει να καίγονται τα δάση μας, να τινάζονται στον αέρα  αποθήκες πυρομαχικών στην Αγχίαλο, αλλά και με μεγάλο ζήλο ψηφίζει ρυθμίσεις για 16ωρη εργασία και ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Απαιτούμε να ανακληθεί αμέσως η έξωση του ΣΕΑ από το κτίριό του στην Ερμού.

 

Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα σωματεία!

 

Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!






Δεν υπάρχουν σχόλια: