Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ AΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ (12/9/2023)


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ (12/9/2023)

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των εκπροσώπων των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας στη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά και συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης.

 

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, πήραν το λόγο καταγγέλλοντας την πολιτική των περικοπών που σαρώνει τα εργασιακά και τα μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Ειδικότερα:

1.     Έκαναν αναφορά στις προσλήψεις Α’ φάσης αναπληρωτών για την παράλληλη στήριξη που, στην Δ/νση Πειραιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουμε στον παρακάτω πίνακα, δεν προσεγγίζουν ούτε το 40% των εγκεκριμένων.

 

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΠΕ 70

1154

433

37,5%

ΠΕ 60

241

89

36,9%

 

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων εκτίμησαν, συγκρίνοντας με το ποσοστό κάλυψης των αναγκών κατά την Α’ φάση προσλήψεων της περσινής χρονιάς (68,5%), ότι βούληση της κυβέρνηση και του ΥΠΑΙΘΑ είναι να προχωρήσει σε μια πολιτική εκτεταμένων περικοπών στην  παράλληλη στήριξη και ότι τα κενά δεν θα καλυφτούν ούτε στις επόμενες φάσεις προσλήψεων. Η πολιτική αυτή καταγγέλθηκε με έμφαση καθώς οδηγεί στις αντιπαιδαγωγικές πρακτικές  της  διάθεσης ελάχιστων ωρών υποστήριξης  για κάθε παιδί και της «χρέωσης» σε συναδέλφους περισσοτέρων του ενός παιδιών. Επιπλέον οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται να πάρουν την ευθύνη ιεράρχησης των αναγκών των μαθητών, ευθύνη που δεν τους αναλογεί και τους φέρνει αντιμέτωπους με την οργή και δυσαρέσκεια των γονέων που βλέπουν τα παιδιά τους να αποστερούνται των μορφωτικών τους δικαιωμάτων. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων δήλωσαν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα αναλάβουν την ευθύνη να μοιράσουν την φτώχια που παράγει η πολιτική της κυβέρνησης και ότι με κάθε τρόπο θα επιδιώξουν να κατευθύνουν την δικαιολογημένη οργή των γονέων προς αυτούς που παράγουν και υλοποιούν τις πολιτικές υποβάθμισης και του δημόσιου σχολείου.

2.     Κατήγγειλαν τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με τα οποία φαίνεται να ξεκινά η νέα χρονιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα πανελλαδικώς δηλωμένα κενά πριν την Α’ Φάση προσλήψεων ήταν 47.000, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 28.000 αναπληρωτές γεγονός που δημιούργησε την έλλειψη 19.000 εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, πριν ακόμα ηχήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ζήτησαν από την Δ/ντρια εκπαίδευσης να εξειδικεύσει την αντανάκλαση αυτής της πολιτικής στα σχολεία της Δ/νσης Πειραιά και να κοινοποιήσει τον πλήρη πίνακα των κενών ανά ειδικότητά.      

3.     Αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα και τις αβελτηρίες που δημιουργεί η μη δημοσιοποίηση όλων των κενών κατά τις τοποθετήσεις και επανατοποθετήσεις των αναπληρωτών που πολλές φορές οδηγεί σε αδιαφανείς και εκ των ενόντων διαδικασίες. Ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης θέσης στους αναπληρωτές, ώστε να αρθούν οι σοβαρές αδικίες, ειδικά για τους αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν σε «κενά» που ανακοινώθηκαν ως τέτοια αλλά αποδόθηκαν εκ των υστέρων σε αποσπασμένους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα ζητήθηκε η εξάλειψη του φαινομένου της ανάθεσης ωρών ειδικοτήτων σε άλλους εκπαιδευτικούς, που την περσινή χρονιά διογκώθηκε λόγω της αποτυχίας του ολοήμερου διευρυμένου ωραρίου και του πλεονάσματος σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70 που δημιουργήθηκε.      

4.     Έθεσαν το ζήτημα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από την Δ/ντρια Εκπαίδευσης να ενημερώσει αν έχει οριστικοποιηθεί η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων του 2020 για τους οποίους εκδόθηκαν από τη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά  οι διαπιστωτικές πράξεις και δεν ανακλήθηκαν από παρά τις πιέσεις του ΥΠΑΙΘΑ. Επίσης, με δεδομένο ότι σύντομα και οι νεοδιόριστοι του 2021 συμπληρώνουν το προβλεπόμενο διάστημα δόκιμης θητείας (2 χρόνια και 2 μήνες),  ρωτήθηκε αν σκοπεύει να ακολουθήσει και πάλι την ίδια τακτική, η οποία σε τελική ανάλυση είναι και η νόμιμη οδός. 

5.     Τέλος ζήτησαν -παρόλο που δεν είναι στην αρμοδιότητά της- να παρέμβει προς τους δήμους Πειραιά και Περάματος στους οποίους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στους όμορους δήμους, οι νέοι δ/ντες που τοποθετήθηκαν από το περασμένο Ιούνιο δεν έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση των σχολείων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς στης σχολικής επιτροπής, γεγονός ιδιαίτερα προβληματικό μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1.     Για το ζήτημα της παράλληλης στήριξης η Δ/ντρια Εκπαίδευσης δήλωσε ότι αρχικά προώθησε στο υπουργείο το σύνολο των εγκεκριμένων θέσεων. Μετά όμως την εγκύκλιο της 25ης Αυγούστου («Διευκρινιστικές οδηγίες του ν. 3699/2008 (Α’ 199) σχετικά με την παράλληλη στήριξη- συνεκπαίδευση») προχώρησε σε περικοπή της τάξης του 10%. Απέδωσε τις ελλείψεις στην πολιτική του υπουργείου κι εναπέθεσε τις ελπίδες της στη β’ φάση προσλήψεων την οποία τοποθέτησε στις αρχές του Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα όμως συμπλήρωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για τον αριθμό και το μείγμα των προσλήψεων που σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο τοποθέτησης των εκπαιδευτικών που διατέθηκαν στην Δ/νση ανέφερε ότι ακολουθήθηκε η λογική της απόδοσης τουλάχιστον μιας παράλληλης σε κάθε Δημοτικό και σε δεύτερη φάση η αναλογική κατανομή των υπολοίπων, ενώ τα αντίστοιχα Νηπιαγωγεία φαίνεται να μην έχουν καλυφτεί όλα με έναν τουλάχιστον Εκπαιδευτικό Παράλληλης.  Εξέφρασε την κατανόησή της στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι διδασκόντων εξαιτίας των μειωμένων προσλήψεων και δήλωσε ότι αρχή της Δ/νσης είναι η αντιστοίχιση ενός εκπαιδευτικού προς έναν μαθητή. Παράλληλα όμως  αποποιήθηκε την ευθύνη να καθορίζει η Δ/νση την ονομαστική αντιστοίχιση ανά μαθητή  των εκπαιδευτικών που στέλνονται σε κάθε σχολείο υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των μαθητών τους. Αναφορά έκανε επίσης στο οξύ πρόβλημα - αφού αφορά ζητήματα υγείας μαθητών- που προκαλεί η δραστική μείωση των Σχολικών Νοσηλευτών που προσλήφθηκαν  (43 από 74 που απαιτούνται). 

2.     Αναφορικά με τα κενά σε διδακτικό προσωπικό μας ανακοινώθηκε ο παρακάτω πίνακας κενών:

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

ΠΛΗΡΟΥΣ

ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ

 

 

ΠΕ 70

34

 

ΠΕ 70 ΕΑΕ

40

ΠΕ 08

21

 

ΠΕ 60 ΕΑΕ

3

ΠΕ 11

17

 

 

 

ΠΕ 06

11

 

 

 

ΠΕ 86

10

 

 

 

ΠΕ 91

10

 

 

 

ΠΕ 05

8

2

 

 

ΠΕ 07

 

4

 

 

ΠΕ 79

8

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

119

6

ΣΥΝΟΛΟ

43

 

Για τα τμήματα ΖΕΠ αναφέρθηκε ότι έχουν εγκριθεί τμήματα σε 47 σχολεία από τα οποία ορισμένα έχουν διπλά τμήματα. Κανένα από τα τμήματα δεν έχει στελεχωθεί ενώ δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον αριθμό των προσλήψεων και τον χρόνο που αυτές θα γίνουν.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις και επανατοποθετήσεις των αναπληρωτών δήλωσε ότι η μη ανακοίνωση όλων των κενών οφείλεται στις διαδικασίες του ΟΠΣΥΔ και ότι δεν υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες στη Δ/νση Πειραιά. Ανακοίνωσε ότι άμεσα θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου και ότι, παρά την αντίθετη θέση του υπουργείου, μετά την Β’ φάση προσλήψεων θα δώσει την δυνατότητα σε όσους προσλήφθηκαν κατά την Α’ φάση να προβούν σε βελτίωση θέσης. Η διαδικασία επέμεινε ότι θα είναι διαφανής και στη βάση των μορίων που συγκεντρώνει κάθε αναπληρωτής.

3.     Για το θέμα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων θεωρεί ότι οι συνάδελφοι του 2020 που μονιμοποιήθηκαν από τη Δ/νση Πειραιά δεν θα έχουν στο εξής πρόβλημα και ότι η ίδια δεν δέχεται αυτή τη στιγμή ενοχλήσεις για να ανακαλέσει την απόφασή της.

Από την πλευρά μας, καλούμε τους συναδέλφους/συναδέλφισσες να ενημερώνουν τα σωματεία μας για κάθε πραγματικό κενό. Να μη δέχονται μετακινήσεις, κάλυψη ωρών παράλληλης και να απαιτούν άμεσα προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Τους αναπληρωτές να αιτούνται βελτίωση θέσης. Τους συλλόγους διδασκόντων να μην απεμπολούν στην παράλληλη στήριξη την αρχή ένας εκπαιδευτικός  προς έναν μαθητή και να εξηγούν στους γονείς ότι απόλυτη ευθύνη για τα κενά και την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών έχει η κυβερνητική πολιτική των περικοπών. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι υποχρεωμένοι να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο αγώνα για να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει. Να οργανώσουν  της κινητοποιήσεις τους και τον αγώνα για δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά!

 Το δελτίο τύπου υπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: