Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

6 Δεκέμβρη μέρα μνήμης, αντίστασης κι αγώνα. 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/        αρ. πρωτ.  1016         5/12/2023

6 Δεκέμβρη μέρα μνήμης, αντίστασης κι αγώνα

15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

 

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επ. Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, αποδεικνύει ότι η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρατική βία και καταστολή, την αστυνομική αυθαιρεσία. Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωναν, προτάσσοντας τις ανάγκες τους για τα σχολεία, τις σπουδές και τη ζωή, κόντρα στην κρατική βία που, διαχρονικά, πάει χέρι-χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

 

Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΝΔ και της ηγεσίας της αστυνομίας είναι τεράστιες. Η δολοφονία ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικούν, που αγωνίζονται, που αμφισβητούν. Ευθύνες έχουν και οι μετέπειτα κυβερνήσεις όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα συνέβαλε στην απαράδεκτη δικαστική απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, και την αθώωση του άλλου κατηγορουμένου, Β. Σαραλιώτη, με την προκλητική αναγνώριση «ελαφρυντικών».

 

Σήμερα, 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προστίθενται συνεχώς νέοι κρίκοι στην αλυσίδα των μέτρων κρατικής καταστολής, αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, για να επιβληθεί “σιγή νεκροταφείου”, υποταγή στη σύγχρονη βαρβαρότητα.  Βαρβαρότητα που εκφράζεται στην εκτίναξη της φτώχειας και της ακρίβειας, στους πλειστηριασμούς σπιτιών και την έξωση μεροκαματιάρηδων. Στην εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επεμβάσεις με θύματα άλλους λαούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους. Αλλά και στις ανατροπές σε εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, στην εκτίναξη της ανεργίας και της δουλειάς-λάστιχο των νέων, στην ανασφάλεια για το μέλλον.

 

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι καταστολή υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ως αναγκαίο συμπλήρωμα της, για αυτό και εμφανίζονται πάντα χέρι-χέρι.  Όπως και αυτές τις ημέρες με την ένταση της καταστολής απέναντι στο λαό που διαδηλώνει ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στη σφαγή στη Γάζα, με την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ στην μεγαλειώδη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, την σύλληψη νεαρού παλαιστίνιου που συμμετείχε στις διαδηλώσεις ακόμα και την προσαγωγή διαδηλωτών λόγω ανάρτησης τη παλαιστινιακής σημαίας που αποτέλεσαν κρίσιμο κρίκο της έντασης της καταστολής αυτή την περίοδο όπως εκφράστηκε και με τον ξυλοδαρμό μαθήτριας που συμμετείχε σε αντιφασιστική συναυλία την ίδια ώρα που φασίστες σουλατσάρουν με την ανοχή της αστυνομίας. Την ίδια ώρα προκάλεσε οργή η εν ψυχρό δολοφονία του 17χρονου Ρομά στην Βοιωτία που προστίθεται σε αντίστοιχες των προηγούμενων χρόνων και επιβεβαιώνει ότι η αστυνομική βία και ο ρατσισμός αποτελούν συστατικό στοιχείο ενός εχθρικού για το λαό κράτος!

 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια περισσεύουν τα παραδείγματα έντασης της κρατικής καταστολής, όπως οι συλλήψεις φοιτητών που διαδήλωναν στο άγαλμα του Τρούμαν, η εν ψυχρώ δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου και των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπολου το 2020 που συνοδεύτηκαν από δεκάδες συλλήψεις, οι νόμοι περιορισμού των διαδηλώσεων και των απεργιών, οι διώξεις συνδικαλιστών. Παραδείγματα που δεν αποτελούν μόνο «ελληνικό φαινόμενο» αλλά «κανονικότητα» σε όλες τις χώρες όπου οι κυβερνήσεις θωρακίζουν το κράτος απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Σε όλη την ΕΕ οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, η συνδικαλιστική δράση τίθενται υπό διωγμό.

 

Η αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής και βίας είναι υπόθεση της καθημερινής πάλης του εργατικού-λαϊκού και φοιτητικού κινήματος. Η καλύτερη απάντηση στην κρατική καταστολή είναι η ένταση των αγώνων του λαού και της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά, τη μόρφωση, τη ζωή. Η μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας στα συνδικάτα και στους φοιτητικούς συλλόγους.

 

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 12.30 μ.μ. διεκδικώντας την άμεση καταβολή δώρου Χριστουγέννων και πραγματική αύξηση των μισθών.

 

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μαθητών-φοιτητών την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 12μ.μ. στα Προπύλαια.


 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: