Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Καμία συμμετοχή στις «ηλεκτρονικές εκλογές» στις 7 Νοεμβρίου Απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία – Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων


 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/     αρ. πρωτ. 554                   21/10/2020

 

Καμία συμμετοχή στις  «ηλεκτρονικές εκλογές» στις 7 Νοεμβρίου

Απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία – Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων

 

«Το απόρρητο της ψήφου είναι ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, και είναι πρακτικά εξασφαλισμένο καθώς αρκεί να υπάρχει ένα και μόνο τίμιο μέλος στην επιτροπή.»

 

από την ιστοσελίδα του συστήματος Ζευς

(https://zeus.grnet.gr/zeus/)

 

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4728/20 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει την τροπολογία για τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ – AΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας πέταξαν στα σκουπίδια τις τεκμηριωμένες θέσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών (αναβολή λόγω πανδημίας, διεξαγωγή εκλογών σε εργάσιμη μέρα με ανοιχτά σχολεία, δια ζώσης και όχι ηλεκτρονική ψηφοφορία). Σε μια επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού – παρά την εκφρασμένη αντίθετη άποψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ - προχώρησαν στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (14/10/2020) που ρυθμίζει την ψηφιακή εκλογική διαδικασία και ορίζει τη διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 του Νοέμβρη, παρά το γεγονός πως με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα για ολιγόμηνη παράταση της θητείας των Αιρετών μέχρι να επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες τη διεξαγωγή εκλογών. Μοιάζει, επίσης, οξύμωρο, να επικαλείται η κυβέρνηση το γεγονός πως ενδιαφέρεται για την υγεία των εκπαιδευτικών, όταν ΔΕΝ έχει λάβει κανένα μέτρο για τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τουναντίον αύξησε τον αριθμό, τη στιγμή που ΔΕΝ προχώρησε ούτε σε μία διάσπαση τμήματος ακόμη κι εκεί που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, όταν μεθοδευμένα δημιούργησε το απόλυτο μπάχαλο με τις άδειες των ευπαθών ομάδων, ενώ ΔΕΝ κατάφερε μέχρι σήμερα ούτε να διανείμει μάσκες κανονικού μεγέθους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Πρόκειται, λοιπόν, για πολιτική επιλογή που στοχεύει να πλήξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ενδεικτικό είναι ότι το ίδιο διάστημα θα γίνουν εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια άλλων κλάδων του δημοσίου με δια ζώσης ψηφοφορία! Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το «ενοχλητικότερο» κομμάτι του δημόσιου τομέα με το οποίο η κυρίαρχη πολιτική έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998, τη μεγάλη απεργία του 2006,  τις μάχες ενάντια στην αξιολόγηση, τον αγώνα ενάντια στο προσοντολόγιο το 2019!

Επόμενος στόχος θα είναι τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Θέλουν σωματεία και ομοσπονδίες σφραγίδες, χωρίς μαζικές διαδικασίες, χωρίς γενικές συνελεύσεις, χωρίς ζωντανή συζήτηση και διαπάλη. Θέλουν τους εργαζόμενους απομονωμένους, κλεισμένους στο καβούκι τους, μακριά από τη ζωντανή ζωή του σωματείου. Διαμορφώνουν έναν τεράστιο μηχανισμό ελέγχου των εργαζομένων, παρακολούθησης ακόμα και της ψήφου, μέσα από την κατάργηση της μυστικότητας και της ιδιωτικότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος, δεν διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας, προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων, καθώς υπάρχει δυνατότητα πολλαπλής «διόρθωσης» της ψήφου μέχρι να κλείσει οριστικά το σύστημα, δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει διαρροή αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και δεν εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών.  

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβούλιων, επιδιώκουν την απαξίωση του θεσμού του αιρετού, τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Tην επιστροφή στην εποχή του «άβατου», της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων.

  • Χαιρετίζουμε την απόφαση όλων των παρατάξεων που κατέρχονται στις εκλογές του ΠΥΣΠΕ Πειραιά να αποσύρουν συντεταγμένα τα ψηφοδέλτιά τους και δηλώνουμε ότι δεν θα ορίσουμε εκπροσώπους των σωματείων μας στις εφορευτικές επιτροπές.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και τους παρέχουμε συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης  για συμμετοχή στη διαδικασία.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε περίπτωση πραγματοποίησης των εκλογών, να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να  μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.

 

Απαιτούμε:

  Να διεξαχθούν οι εκλογές  «δια ζώσης» και με ανοιχτά σχολεία, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΟΕ.

Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κ.λπ.) ή να αναβληθούν και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Συναδέλφισσες/φοι,

Έχουμε όλοι χρέος και ευθύνη να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας, το θεσμό του αιρετού και των συλλογικών μας θεσμικών οργάνων. Η μάχη αυτή υπερβαίνει τις υπαρκτές και απολύτως θεμιτές ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις που υπάρχουν στον κλάδο και συνθέτει ένα αρραγές μέτωπο διαφύλαξης του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και της δημοκρατίας.  Η απόφαση της ΔΟΕ για αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν αποτελεί μια απλή εξαγγελία αλλά συνιστά μορφή αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να αποδυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Με βάση αυτό ΚΑΝΕΙΣ δεν νομιμοποιείται να μην υλοποιήσει την απόφαση της ΔΟΕ, να σπάσει το ενιαίο μέτωπο – το οποίο επεκτείνεται και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ – και ταυτόχρονα να θεωρεί πως μπορεί να συμμετέχει στη ζωή και τις αποφάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και των σωματείων του.

Το κείμενο υπογράφουν οι Σύλλογοι Π.Ε.:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Σαλαμίνας και Αργοσαρωνικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: