Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Και πάλι για τη σύνταξη του λεγόμενου «Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας» των Σχολικών Μονάδων!


 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/          αρ. πρωτ.  678                            23/06/2021

 

Και πάλι για τη σύνταξη του λεγόμενου «Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας» των Σχολικών Μονάδων!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επανερχόμαστε για το ζήτημα της σύνταξης του λεγόμενου «Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας» των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2020 – 2021, επειδή συνάδελφοι και γονείς απευθύνονται στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν σε κάποιους Συλλόγους Διδασκόντων που τίθεται ως θέμα.

Καταρχήν, συνάδελφοι, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τοποθετήθηκε για το θέμα με τα υπ. αριθ.  πρωτ. 623 και 634 έγγραφα στις 23/2/2021 και 25/3/2021 αντίστοιχα που ισχύουν στο ακέραιο και σας καλεί  να τα ξαναδιαβάσετε.

Το ζήτημα παραμένει και απασχολεί πρωτοβάθμια σωματεία και σχολεία μετά και την άρνηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ να ζητήσει, ως όφειλε, την απόσυρση της αντίστοιχης Υ.Α. και για τη στάση της αυτή έχει τεράστιες ευθύνες! Υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότεροι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών πήραν θέση ανάλογη με του Συλλόγου μας και ζήτησαν την απόσυρση της Υ.Α. και κάλυψη από το ΔΣ της ΔΟΕ.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις εξελίξεις ως Δ.Σ. επισημαίνουμε τα εξής:

-          Κανένας λόγος δεν υπάρχει στη λήξη της σχολικής χρονιάς να ασχοληθούν τα σχολεία με τη σύνταξη «εσωτερικού» (στην ουσία εξωτερικού αφού εμπλέκονται συντονιστής, εκπρόσωπος Δήμου και Συλλόγου Γονέων) κανονισμού. Με άλλα λόγια οι σχολικές μονάδες να συντάξουν ΕΚΛ που δε θα εφαρμοστεί! Είναι σαφές ότι κάθε συζήτηση περί κανονισμού-τώρα, αφορά το 2020 -21. Άλλωστε τον Σεπτέμβρη πολλά σχολεία θα έχουν σε μεγάλο βαθμό άλλον Σύλλογο Διδασκόντων! Αν υπάρξει οποιαδήποτε πίεση είτε από τη διοίκηση είτε από Συντονιστή να απευθύνεστε στο Δ.Σ.

-          Μην ξεχνάμε ότι ο «εσωτερικός» κανονισμός αποτελεί δείκτη αξιολόγησης της σχολικής μονάδας!

-          Επισημαίνουμε ότι το Υπόδειγμα του ΙΕΠ εμπεριέχει την πολιτική του Υπ. Παιδείας για σχολείο «αυτόνομο», συνεχώς ελεγχόμενο και αξιολογούμενο και γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει βάση για σύνταξη κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Ακόμα και η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ το επισημαίνει αυτό.

-          Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες λειτουργίας του σχολείου καθορίζονται με παιδαγωγικά κριτήρια από τον Σύλλογο Διδασκόντων σε συνεδρίασή του στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς (καταμερισμός, προσέλευση, αποχώρηση μαθητών…) και αυτός είναι ο πραγματικός και ουσιαστικός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Σχολείου. Σε αυτόν συμμετέχουμε και συμβάλλουμε όλοι οι συνάδελφοι. Πέραν τούτου δε χρειάζεται να συντάσσουμε πολυσέλιδα κείμενα που ανοίγουν πολλά ζητήματα και δίνουν πατήματα σε Συντονιστές και Υπ. Παιδείας να παρεμβαίνει, να αξιολογεί και να κατατάσσει τις σχολικές μονάδες σε διάφορες κατηγορίες.

Στη βάση των παραπάνω, το Δ.Σ. καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συντάξουν κανέναν κανονισμό λειτουργίας τώρα που λήγει η σχολική χρονιά. Ζητάμε την κατάργηση της απαράδεκτης Υ.Α. και φυσικά καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ να αλλάξει στάση!

Συνάδελφοι, ακολουθώντας συλλογική στάση, έχουμε τη δύναμη, για ακόμα μια φορά, στην πράξη να αφήσουμε ανενεργή άλλη μια αντιεκπαιδευτική Υ.Α.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: