Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΣΤΗ 12ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ


 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/        αρ. πρωτ.    914                           17/01/2023

 

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ 12ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ

Είναι γνωστή η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό. Ο Ηλίας Μίχος, επιχειρηματίας στην περιοχή, µε κατάστηµα στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Δράμας, συνελήφθη στα Σεπόλια για κατ’ επανάληψη βιασμό του 12χρονου κοριτσιού και κατ’ επανάληψη έκδοσή του σε ενδιαφερόμενους βιαστές. 

Στο κατάστημα που διατηρούσε εργαζόταν η μητέρα της 12χρονης, ενώ κατά διαστήματα και το ίδιο το κορίτσι πήγαινε εκεί για να βοηθήσει τη μητέρα του. Κατά την δικογραφία, ο 53χρονος τη βίαζε και μάλιστα κατέγραφε τις αρρωστημένες πράξεις του, τις οποίες στην συνέχεια αναρτούσε σε ιστότοπο. Από εκεί ο 53χρονος, εντόπιζε άλλους άνδρες που βίαζαν την ανήλικη έναντι αμοιβής. 213 ακόμα, ενδιαφέρθηκαν να βιάσουν το 12χρονο κορίτσι. 

Το σκηνικό της φρίκης του εγκλήματος σε βάρος της 12χρονης συμπληρώνουν τα στοιχεία για τα καταγεγραμμένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά, που το 2021 έφτασαν τα 326 και το πρώτο 8μηνο του 2022 τα 257, με το 70% των θυμάτων να είναι κορίτσια.

Είναι αυτονόητη ανάγκη η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης στον Κολωνό, η δημοσιοποίηση των στοιχείων όλων εκείνων (από τον πρώτο έως και τον τελευταίο), που - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - εμπλέκονται στις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις και η παραδειγματική τιμωρία τους με τις ανώτατες ποινές.

Οι αποκαλύψεις για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι μια ακόμα θλιβερή απόδειξη ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες ακραίες ατομικές συμπεριφορές. Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο φυτρώνουν η αποθέωση του ατομισμού, ο ανταγωνισμός, η ατομική αλαζονεία, η υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και της ζωής του.

Αυτές οι σάπιες αξίες προβάλλονται και αναπαράγονται από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διαμορφώνοντας μαζικά πρότυπα διαπροσωπικών, ερωτικών σχέσεων. Αυτό είναι το έδαφος που διευκολύνει μαζί με άλλους παράγοντες τη διαμόρφωση τέτοιων ατομικών συνειδήσεων και προσωπικοτήτων, ικανών να διαπράξουν αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις.

Τα μεγάλα λόγια για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο ιστότοπος που δημοσίευσε το αντίστοιχο υλικό της 12χρονης συνεχίζει να λειτουργεί! Σε αυτόν τον βούρκο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας θεριεύουν τα «επίσημα» και «ανεπίσημα» κυκλώματα της πορνείας, ακόμα και παιδιών, το οργανωμένο έγκλημα. Λειτουργούν 153.000 ιστότοποι που αναπαράγουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Είναι απύθμενη η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία θεωρεί απαραβίαστη και «νόμιμη» τη διαδικτυακή πορνογραφία «όταν γίνεται για εμπορικούς σκοπούς». Ούτε σκέψη να κλείσουν όλες αυτές οι ιστοσελίδες του dark web κ.ά. που βιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γιατί το διαδίκτυο και όλες οι εφαρμογές του βρίσκονται στην ιδιοκτησία των επιχειρηματικών κολοσσών, που το αξιοποιούν με κριτήριο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα υπάρχει η επιστημονική γνώση για τον εντοπισμό ενός κακοποιημένου παιδιού, ακόμα και μέσα από τη μελέτη της συμπεριφοράς του στο σχολείο.

Στο σύνολο όμως των σχολικών μονάδων υπάρχουν μόνο 1.707 μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Οι ελάχιστες προσλήψεις 1.018 αναπληρωτών ψυχολόγων και 953 κοινωνικών λειτουργών για τη φετινή σχολική χρονιά δεν φτάνουν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες, όταν αυτό το προσωπικό αναγκάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να μοιράζεται σε 5 σχολικές μονάδες, να αναλαμβάνει κι άλλα καθήκοντα. Εξάλλου, η ανακύκλωσή τους από σχολείο σε σχολείο κάθε σχολική χρονιά μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Η ανάπτυξη ενός δικτύου κρατικών, δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών με επίκεντρο την πρόληψη, με προσλήψεις μόνιμων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών στις σχολικές μονάδες, αποτελεί ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφαλείας για κάθε παιδί, ιδιαίτερα αν είναι εκτεθειμένο σε εκβιασμούς και πιέσεις στο οικογενειακό, στο σχολικό, στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόληψη σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς και η πλήρης στήριξη της οικογένειας με οικογενειακό προγραμματισμό και ψυχολογική ενίσχυση, κατ' οίκον στήριξη των οικογενειών που έχουν αυξημένες ανάγκες.

Στην προκείμενη περίπτωση η οικογένεια και τα παιδιά έχουν διαλυθεί ψυχικά. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, οικονομικές, δικαστικές και ψυχολογικές και υπάρχει πλήρης απουσία στήριξης από τις δομές του κράτους, της 12χρονης, των άλλων ανήλικων παιδιών της οικογένειας και των φροντιστών τους.

Ο σύλλογός μας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΣΕΠΕ «ο Αριστοτέλης» στηρίζει οικονομικά την οικογένεια και συμμετέχει σε πρωτοβουλία αλληλεγγύης καταβάλλοντας το ποσό των 100 ευρώ, που εκτός των άλλων, διεκδικεί από το κράτος, τις κοινωνικές υπηρεσίες, όλους τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν έμπρακτα την οικογένεια και τα ανήλικα μέλη της ώστε να ανταπεξέλθουν.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: